20 Hobby ideeën voor senioren

Als de kinderen eenmaal goed bezig zijn met het opbouwen van hun eigen leven en jij niet langer meer een fulltime carrière hoeft te managen, vragen veel senioren zich af: “En wat nu?” Nadat alle mogelijke klusjes in het huis gedaan zijn en de laatste kast goed georganiseerd is, kiezen veel senioren ervoor om in hun pensioentijd voor een nieuwe hobby te gaan of dieper in een interesse van vroeger te duiken.

De voordelen van hobby’s

Het oppakken van een nieuwe hobby in je gouden jaren biedt dan ook een flink aantal voordelen. Reizen bijvoorbeeld kan een nieuw perspectief op het leven bieden, vrijwilligerswerk kan helpen bij het opbouwen van je sociale netwerk en je memoires schrijven kan jouw favoriete herinneringen intact houden.

Desondanks lijkt het tegenwoordig zo alsof we het allemaal te druk hebben voor het bijhouden van een hobby. Want iedereen heeft het tenslotte zo druk druk druk, of niet soms? Maar er zijn aanwijzingen dat als er wat tijd voor een hobby vrijgemaakt wordt, dit heel positieve voordelen kan hebben. 

Wist je bijvoorbeeld dat het hebben van een hobby jou kan helpen om beter met stress om te gaan, nieuwe sociale contacten te leggen, je humeur kan verbeteren en zonder meer de flow van het leven op je oude dag kan opfrissen?

Maar voor welke hobby moet je kiezen?

Dit zijn 20 populaire hobby’s waar veel andere senioren en gepensioneerden van houden en waarop ze vertrouwen om hun fysieke en mentale gezondheid te ondersteunen.

Velen daarvan brengen weinig tot zeer weinig kosten met zich mee, maar bieden toch alsnog enorm veel plezier, een sociale betrokkenheid of andere voordelen die belangrijk kunnen zijn.

 1. Een nieuwe taal leren voor senioren
  Het leren van een nieuwe taal biedt allerlei cognitieve voordelen, zoals het vertragen of verminderen van het risico op dementie en de ziekte van Alzheimer. Dit type leren kan immers het geheugen, het begrijpen van informatie en het zelfvertrouwen behoorlijk ondersteunen.
 2. Tuinieren
  Tuinieren biedt zowel fysieke als mentale gezondheidsvoordelen. Het ondersteunt niet alleen de gezondheid van het hart, het humeur van de tuinman maar het kan volgens onderzoek zelfs helpen het risico op dementie te verminderen.
 3. Breien, haken of naaien door senioren
  Deze hobby’s kunnen ouderen niet alleen helpen hun mentale behendigheid te behouden, maar alsmede voor een grote vermindering van mogelijke stress zorgen. Sommige senioren verdienen zelfs geld aan hun breihobby door producten voor lokale ambachtsbeurzen of online verkoopactiviteiten te vervaardigen.
 4. Schilderen
  Schilderen is een geweldige manier om de tijd te doden. Het biedt senioren niet alleen een vermindering van stress, een verbeterde behendigheid, maar het bevordert tevens het zelfvertrouwen. Een schilderles volgen is een perfecte manier om deze hobby te ondersteunen en nieuwe sociale contacten te leggen.
 5. De tech wereld omarmen
  Als ze dat maar willen kunnen veel senioren absoluut hun technisch onderlegde kleinkinderen bijhouden. Gepensioneerden kunnen bijvoorbeeld diverse apps downloaden die hun andere hobby’s ondersteunen. Download bijvoorbeeld apps om tijdens het tuinieren naar audioboeken te luisteren of plaats foto’s van kunstwerken op Instagram.
 6. Lid worden van een virtuele of persoonlijke boekenclub
  Veel senioren lezen graag. Er zijn zowel bibliotheek als virtuele boekenclubs die speciaal voor senioren opgezet zijn of voor lezers van specifieke genres, zoals mysterie verhalen of literatuur. Boekenclubs bieden zeer zeker een fijne sociale interactie, verminderen stress en bevorderen een gevoel van verbondenheid.
 7. Leer als senior een nieuw muziekinstrument
  Het bespelen van een muziekinstrument zoals een piano, gitaar of de drums ondersteunt iemands behendigheid. Natuurlijk is dit tijdverdrijf ook leuk en kan het iemands humeur zeker verbeteren of tot een beter stressmanagement leiden.
 8. Het schrijven van memoires
  Gepensioneerden zijn een ultieme bron van kennis en ervaring. Deze kennis en ervaringen kunnen van een onschatbare waarde voor familieleden zijn maar ze kunnen eveneens de moeite waard zijn om met anderen te delen. Schrijven bevordert eveneens de mentale behendigheid en verlaagt stressgevoelens.
 9. Maak en onderhoud een blog
  Schrijven kan senioren zeker helpen om hun geest lekker actief te houden, maar het bloggen over onderwerpen zoals koken, tuinieren of reizen moedigt senioren evenzo aan om hun actieve levensstijl te behouden. Bloggen is bovendien een geweldige manier om met andere mensen in contact te komen.
 10. Fotografie door senioren
  Fotografie past heel goed bij veel (outdoor) hobby’s, zoals vogels spotten, kunst maken en bloggen. Net als andere kunstvormen kan fotografie alsook de stemming verbeteren en stress helpen te verminderen. 
 11. Word mentor van een kind of student
  Actief een verbinding met de buitenwereld houden is belangrijk omdat dit gevoelens van eenzaamheid of isolement kan verminderen. Hoewel senioren zeker een online mentor kunnen zijn, kunnen ze eveneens buurtcentra bezoeken alwaar gepensioneerde vrijwilligers en mentoren welkom zijn.
 12. Dierenverzorging
  Veel gepensioneerden combineren hun liefde voor huisdieren met vrijwilligerswerk bij dierenasielen in de omgeving. Anderen kiezen ervoor om voor een extra zakcentje op de huisdieren van anderen te passen. Deze verzorgende hobby kan ook prima voorkomen dat senioren zich eenzaam voelen.
 13. Herstellen of maken van meubels
  Houtbewerking en meubelrestauratie is wellicht niet zo actief als te gaan dansen, maar ze kunnen senioren wel degelijk in beweging en actief houden. Dit soort hobby’s helpen tevens flink mee om lekker creatief bezig te zijn en fysiek plus mentaal actief te blijven.
 14. Mediteren of aan Tai Chi doen
  Activiteiten zoals Tai Chi en yoga hebben een sterke meditatieve focus en zijn een tijdverdrijf dat zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid ondersteunt. Ze verbeteren niet alleen de behendigheid en flexibiliteit, maar verminderen alsook stress. Plus je kunt er prima andere mensen mee ontmoeten.
 15. Danslessen voor senioren
  Het volgen van danslessen heeft dankzij de populariteit van onder meer shows zoals ‘Dancing with the Stars’ een enorme comeback gemaakt. Veel gemeenschapscentra plus dansstudio’s bieden danslessen voor senioren, waaronder stijldansen of zelfs moderne dansen.
 16. Schaken
  Schaken wordt al heel lang met senioren en gepensioneerden geassocieerd. Er zijn diverse (online) schaakclubs alwaar senioren hun spel verbeteren kunnen. Schaken is een uiterst effectieve manier om de mentale behendigheid te bevorderen en het kan zelfs helpen het risico op dementie te verminderen.
 17. Kruiswoordpuzzels en andere hersenspellen
  Net als schaken kunnen kruiswoordpuzzels goed helpen de geest actief te houden. De spellen waarbij veel denkwerk bij komt kijken, zijn nuttig om dementie af te weren plus het geheugen en de algehele cognitieve gezondheid te ondersteunen.
 18. Koken of bakken door senioren
  Zowel de gepensioneerde mannen als vrouwen kijken naar de dagen uit dat ze de hele dag in de keuken kunnen doorbrengen om zo oude familierecepten te perfectioneren of voor familie en vrienden te kunnen koken. Koken kan niet alleen stress verminderen, maar de simpele handelingen van staan, buigen en roeren kunnen evenzo helpen calorieën te verbranden en mobiel te blijven.
 19. Als senior bij een wandelclub aansluiten
  Veel buurten zijn de thuisbasis van senioren wandelclubs. Wandelen biedt immers zowel mentale als fysieke gezondheidsvoordelen, zoals gewichtsbeheersing, een betere cardiovasculaire gezondheid, plus de verbetering van de stemming en het immuunsysteem.
 20. Word een verzamelaar
  Veel gepensioneerden hebben een passie voor verzamelen. Of het nu om kunst, munten of vintage sieraden gaat, deze collecties moedigen de senioren aan om naar rommelmarkten en andere verkoopplaatsen te gaan. Het kan hen tevens helpen om online actief te blijven terwijl ze de veilingsites afstruinen om zo hun mogelijke schatten aan te vullen.