Een hobby is een aangename vrijetijdsbesteding die je meestal gewoon uit liefhebberij uitvoert. Er kan hier soms wel wat geld mee verdiend worden, maar in de meeste gevallen kost een hobby enkel geld.
Maar als jij deze hobby echter uitvoert met de bedoeling om er winst mee te maken, dan wordt deze liefhebberij een heel ander verhaal. Van jouw hobby zelfs je werk maken, ook dat kan en dit is voor heel veel mensen wellicht een droom.
Dit brengt dan belastingtechnisch ook vaak gevolgen met zich mee, want als jouw hobby een leuk centje begint op te leveren en je er zelfs aardig mee begint te verdienen, dan zal deze bron van inkomsten ervoor zorgen dat de Belastingdienst van jou verlangt dat jij hier tevens belasting over gaat betalen.
Wanneer is het fiscaal een bron van inkomsten
Jouw hobby wordt door de Belastingdienst als een bron van inkomsten gezien als er sprake is van:
- Een duurzame organisatie van kapitaal en arbeid
- Een deelname aan het economisch verkeer
- Het behalen van voordeel vanuit jouw handelsactiviteiten
- Een duurzame winst
Vinden de verkoopactiviteiten van jou enkel binnen de hobby- en familiesfeer plaats, dan is er echter niets aan de hand. Maar wanneer deze activiteiten hier buiten plaatsvinden, dan zou je wel degelijk met met fiscale verplichtingen te maken kunnen krijgen.
Een ‘resultaatgenieter’ of ondernemer
Het af en toe wat bijverdienen met de hobby die jij hebt zal op fiscaal gebied geen consequenties hebben. Dit zal pas het geval zijn wanneer de opbrengsten vanuit jouw hobby aanzienlijk en structureel groter dan de gemaakte kosten zijn.
Je zou dan zelfs als een ‘resultaatgenieter’ of misschien als een ondernemer door de Belastingdienst aangemerkt kunnen worden! Het financiële resultaat van al jouw handelsactiviteiten wordt in dit geval berekend alsof je daadwerkelijk een ondernemer bent.
Moet je jouw inkomsten altijd op geven?
Als je minder dan € 6.500 per jaar verdient, dan hoef je hier geen inkomstenbelasting over te betalen. Je bepaalt in dit geval ook zelf of je dan wel of niet deze inkomsten wenst door te geven. Ben je echter van mening dat je wel degelijk inkomstenbelasting moet betalen, dan ben je in dit geval verplicht om dit alsook te doen!
Want wanneer jij jouw bijverdiensten niet volledig bij de Belastingdienst opgeeft, dan zou je hiervoor een boete kunnen krijgen. Deze boete bestaat altijd uit een percentage van het totale bedrag dat jij niet of niet in totaliteit hebt opgegeven.
De voordelen van een ondernemer te zijn
Daarnaast is het zo dat zodra jij echt serieus winst gaat maken, het ook de hoogste tijd wordt om jezelf bij de Kamer van Koophandel in te schrijven. Als ondernemer profiteer je immers van een aantal belastingvoordelen. Dankzij bijvoorbeeld een zelfstandigenaftrek plus een mkb-winstvrijstelling zou je namelijk minder inkomstenbelasting hoeven te betalen.
Blijft jouw nettowinst daarentegen onder een jaarlijks bedrag van € 6.500? Welnu, dan is het misschien beter om die hobby van jou dan ook maar beter bij een hobby te houden!