Knutselen voor kinderen met foam-clay

Foam-clay is een zelfhardend, mengbaar, modelleerbaar materiaal met kleine kraaltjes. Het is geweldig voor kinderen om mee te knutselen. Het droogt met een schuimachtig oppervlak op en heeft een grove textuur. Daardoor kan het alsook gemakkelijk op verschillende materialen zoals papier maché plakken.

Het droogt op kamertemperatuur op, dus niet tijdens het spelen ermee, maar het moet wel in een luchtdichte verpakking bewaard worden. Dit verlengt namelijk de levensduur van deze schuimklei. En als de massa dan toch nog per ongeluk droog geworden mocht zijn, dan kan dit vaak door middel van een beetje water haar elasticiteit terugkrijgen.

Een fijn kneedbaar goedje

Direct vanuit de verpakking is foam-clay een fijn kneedbaar goedje. Het is een beetje rekbaar en maakt een prettige indruk. Je kunt bijna alles gebruiken om deze klei vorm te geven, van beeldhouwgereedschap tot zelfs enkel je vingers. Dat laatste is zeker ideaal voor de kids vanaf drie jaar.

Afgezien voor het maken van knutselpakketten door kinderen is foam-clay alsmede een fantastische materiaalkeuze voor iedereen die graag kunststukken wil bouwen die een organische of gedetailleerde vormgeving nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan cosplay accessoires.

Van heel zacht tot een duurzaam schuim

Zodra je met het vormgeven klaar bent, dan laat je het gewoon ongeveer 1 tot 3 dagen drogen. En dit is waar de magie plaatsvindt! Want je foam-clay sculptuur verandert dan van een zacht, nat goedje in een stuk flexibel en duurzaam EVA schuim!

Foam-clay wordt kant-en-klaar veelal in neutraal wit en diverse leuke kleurtjes geleverd. Het kan ook prima geverfd worden, net zoals dat bij gewoon EVA-schuim het geval is.

Het is niet voor niets zo populair

Kinderen vinden het vooral leuk om in hun handen te hebben, omdat er minuscule kraaltjes in zitten. Je kunt hier heel simpel diverse figuren mee boetseren en het is tevens aan diverse andere materialen te bevestigen, zoals hout, stof, karton en glas. Het is dus ook niet zo gek waarom deze schuimklei zo populair is!

Dit zijn in het kort de grootste voordelen van foam-clay:

  • Het is gemakkelijk en flexibel in gebruik, perfect voor modellering
  • Het blijft niet aan je handen vastkleven en droogt op kamertemperatuur op
  • Het geeft geen vlekken en laat bovendien geen sporen achter

Enkele foam-clay mogelijkheden

Deze zelfhardende foam-clay zal heel veel kinderen (en volwassenen!), op de kinderopvang of bij verjaardagsfeestjes thuis, urenlang amuseren. We geven je hieronder als laatste nog enkele mogelijkheden.

Je kunt het heel simpel gebruiken om kleine figuren, steentjes, eieren of zo mee te versieren. Druk het gewoon op zijn plaats om een artikel te decoreren en verdeel de massa vervolgens gelijkmatig met je vingers.

Een figuur dat al van foam-clay is vervaardigd kun je evenzo heel eenvoudig verbeteren. Doe dit bijvoorbeeld met chenille garen als een puntig kapsel of met grappige plastic ogen. Dit alles blijft gewoon lekker aan de massa vast plakken totdat het opdroogt.