Wat elke hobbyist van 3D printen kan leren

Om thuis als hobby 3D te printen is absoluut een mogelijkheid geworden. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat veel hobbyisten en DIY ingenieurs een eigen handige thuis opstelling hebben gebouwd. Het 3D printen heeft echter al een lange weg achter de rug.

En wat ooit als een droom voor de meesten techneuten gold, is daarna redelijk snel beschikbaar gekomen voor iedereen die graag zelf iets wil maken. Het is trouwens ook een geweldige activiteit voor kinderen, maar daarover later iets meer.

Meer dan enkel maquettes

3D printen is nu ook veel meer dan enkel een tool voor het maken van schaalmodellen of maquettes geworden. En het filament, wat de primaire natuurlijke grondstof is die bij het 3D printen gebruikt wordt, is nu naast grijs en wit ook  in leuke kleurtjes verkrijgbaar voor elke hobbyist. 

Het maken en printen van 3D modellen is zo ook een geweldige activiteit voor kinderen. Het biedt hen immers een uiterst leuke manier om hun fantasie volledig op los te laten en tegelijkertijd kritische vaardigheden te leren.

Een geweldig leerzame hobby

3D printen kan erg handig zijn. Er is een zeer grote community van 3D print liefhebbers, die hun vrije tijd gebruiken om allerlei projecten te starten. Dit gebeurt voor dingen die buitengewoon nuttig zijn of gewoon voor de lol.

Het is een zeer leuke hobby die je veel leert over het  3D printproces. Je kunt per slot van rekening niet alleen een onbeperkt aantal objecten maken, maar je kunt jouw 3D prints zelf ontwerpen, configureren, afdrukken en nabewerken. Het is bijzonder boeiend om te zien hoe jij je eigen 3D ontwerpen met het gebruik van PLA filament tot leven ziet komen.

Het is een handig hulpmiddel

Als jouw hobby aan modelleren, (model-) auto’s, elektronica, robotica, of bijvoorbeeld DIY bouwprojecten met een Raspberry Pi of Arduino mini computer gerelateerd is, juist dan zal een 3D printer een uiterst handig hulpmiddel zijn om het meeste uit die hobby te halen.

Het is met een 3D printer bijzonder makkelijk om onder meer reserveonderdelen, omhulsels, gereedschappen en allerhande andere voorwerpen in 3D te printen. Leer zelf de eindeloze opties te ontdekken, die het bezit van een 3D printer voor jouw hobby kan betekenen.

Vergroot de creativiteit

Er is een bijna onbeperkt potentieel om met een 3D printer iets te creëren. Er is dus geen betere manier om de creativiteit van kinderen aan te moedigen dan de mogelijkheden van een 3D printer te ervaren. Ze kunnen zo onder meer simpel hun eigen speelgoed, actiefiguren, autootjes, vliegtuigen en andere driedimensionale modellen printen.

In het begin zullen de oudere kinderen vooral op websites zoals Thingiverse of Thangs moeten vertrouwen om hier de 3D ontwerpen te downloaden. Als ze echt in 3D ontwerpen geïnteresseerd zijn, dan kunnen ze naar manieren zoeken om zelf te leren hoe ze hun eigen speelgoed of andere voorwerpen kunnen maken. Bovendien leren deze kinderen zo iets wat erg nuttig voor later is. Het kan daarbij zelfs een beslissing beïnvloeden, om in de toekomst een technische of designer carrière na te streven. Plus het kan hen zelfs direct al een legitieme manier bieden om geld te verdienen!

Belang duurzame techniek

Het 3D printen zal verder geen plastic afval opleveren dat uiteindelijk in zee belandt of het milieu vervuilt. Er is zelfs biologisch afbreekbaar materiaal zoals PLA, één van de meest populaire filamenten voor 3D printen. Doe als hobbyist dit 3D printen met behulp van milieuvriendelijke energie. Dan zul jij deze duurzame techniek leren gebruiken terwijl je tegelijkertijd bewust zuiniger met het milieu omgaat. Wat wil je nu nog meer?