De juiste stappen voor een doe-het-zelf traprenovatie

Jouw trap speelt een belangrijke rol in je huis. Dit als een design statement en als een manier om van verdieping naar verdieping te gaan. Een verouderde of armoedig ogende trap kan voor een slechte eerste indruk zorgen, vooral als je bezoekers in jouw buurt hebt.

Er is in de meeste gevallen weinig (of niets) mis met de functionaliteit van jouw trap. Met dit feit in gedachten, kan worden aangenomen dat jij veelal een traprenovatie plant. Omdat je graag een esthetische verbetering in jouw huis wilt aanbrengen.

Zelf klussen of een vakman inschakelen?

Houd er rekening mee dat het plaatsen van een nieuwe trap het beste door een ervaren professional uitgevoerd kan worden. Want veelvuldig gebruikte trappen ervaren ook veel slijtage, waardoor het bijzonder belangrijk is dat ze goed ontworpen en degelijk gebouwd zijn.

Zelf trap renoveren? Het opknappen van een bestaande trap is meestal een doe-het-zelf klus te noemen. Het gaat hier immers om een ​​renovatie, in plaats van de hele constructie te vervangen. Als jouw bestaande trap structureel gezond is, maar er gewoon een beetje moe en afgeleefd uitziet, dan kun je het volgende doen om deze weer tot leven te brengen.

Vervang de treden en stootborden

De loopvlakken van een trap kunnen na verloop van tijd versleten raken. Dus als die van jou er versleten uitziet of als de trap erg kraakt dan is het misschien de moeite waard om ze te vervangen. Licht getinte stootborden en hardhouten treden kunnen een opvallend contrast vormen, maar voor de beste afwerking hiervan kun je maar beter een ervaren timmerman inschakelen.

Steunpilaren vervangen of opknappen

De steunpilaren of -kolommen zitten aan de boven- en onderkant van jouw trap vast en ondersteunen de leuning. Deze pilaren kunnen na verloop van tijd losraken, verslijten en beschadigd raken. Ze zullen dan vervangen of gerepareerd moeten worden.

Controleer de bevestigingen op jouw steunpilaren en draai ze indien nodig vast. Als het hout op jouw pilaren gebarsten of gespleten is, dan kun jij deze nog mogelijk lijmen en klemmen. Dit voordat je ze schuurt en opnieuw lakt of schildert. Bij een ernstigere schade zou zo’n pilaar vervangen moet worden. Neem in dit geval liever met een specialist contact op en kijk welke opties er voor jou beschikbaar zijn. 

Balusters vervangen of opknappen

Houten balusters kunnen, net als de steunpilaren, na verloop van tijd verslijten en beschadigd raken. Het is gebruikelijk is dat er dan spleten in het hout zijn. Kleine scheurtjes kunnen simpel gelijmd en geklemd worden, maar bij de grotere spleten zou je de baluster moeten vervangen.

Het veranderen van al jouw balusters kan een geweldige manier zijn om je trap nieuw leven in te blazen. Er zijn bij gespecialiseerde woonspecialisten of doe-het-zelfzaken zelfs allerlei geweldige designs verkrijgbaar. Als alternatief kun je overwegen op maat een ontwerp door een houtspecialist te laten maken.

Verf, vernis of misschien beide?

Een verse verf- of laklaag kan een enorm verschil maken als jouw trap haar ware leeftijd laat zien. Als je trap al is geverfd of gebeitst, dan moet je eerst de bestaande laag terug schuren om zo haar kale hout te onthullen.

Je moet het daarna met een houtprimer schilderen, voordat je twee lagen zijde- of hoogglans verf op het hout aanbrengt. Wil je het liever beitsen, dan moet het hout ook eerst terug geschuurd en voor gestreken worden, voordat je het beitst.

Je zou eventueel een combinatie van verf en houtbeits kunnen overwegen. Licht getinte stootborden en gebeitste treden kunnen er tezamen prachtig uitzien. Terwijl geverfde balusters met gelakte pilaren en leuningen ook een mooi contrast kunnen showen.

Tapijt, hout of een traploper?

De tapijten op trappen kunnen vooral op hun treden gemakkelijk slijten. Treden die van hard hout zijn gemaakt kunnen duurzamer zijn. Een hardhouten trap kan daarom een geweldige oplossing zijn om een ​​lange levensduur van jouw trap te garanderen.

Je zou ook gebeitste of geverfde houten treden kunnen overwegen, gecombineerd met een traploper voor een extra contrast. Deze optie werkt vooral goed in historische panden.

Jouw trap is een integraal onderdeel van je huis. Het is daarom essentieel dat het in harmonie met de algemene stijl van jouw huis en je decoratie keuze is. De meeste trappen zijn van hardhout gemaakt. Deze zijn ideaal voor als jij zelf jouw trap wilt opknappen of opnieuw wilt beitsen of schilderen.