Bezoek een sauna volgens de etiquette regels

Sauna’s zijn al vele jaren in allerlei delen van Europa een integraal onderdeel van het leven. Ze worden over het algemeen als een holistische behandeling met vele voordelen voor zowel het lichaam als de geest beschouwd. Ze zijn ook de perfecte manier om even heerlijk te ontspannen na een lange vermoeiende of actieve dag.

De meeste openbare sauna’s die je in Europa zult tegenkomen, zijn gemengd van geslacht. Dus zal er waarschijnlijk al snel de volgende vraag bij je opkomen: hoe moet ik me gedragen? In deze blog gaan we in op de gedragsregels bij een sauna bezoek. 

Gedraag je blootgewoon!

Welnu, de enige gouden regel, die sommige personen misschien een beetje zal verbazen, is dat je zeker geen badkleding in een sauna draagt. Je moet dus geheel ‘au naturel’ alle kleding die je draagt uittrekken!

In de meeste delen van Europa is dit zelfs een verplichting. Want als je dat niet doet, dan kunnen de andere bezoekers jou verzoeken om te vertrekken. Dit omdat het als onhygiënisch wordt beschouwd om kleding in de sauna te dragen.

Andere dingen om te onthouden

 • Je moet er daarnaast ook om denken om al jouw metalen sieraden af te doen voordat je de hete sauna ingaat. Deze kunnen immers behoorlijk heet worden en kunnen jouw huid zelfs verbranden.
 • Neem wel een paar handdoeken mee. Minimaal eentje om jezelf na het douchen mee af te kunnen drogen en ook een grote om op te kunnen zitten.
 • Breng het liefst ook een badjas mee. Een badjas is namelijk erg handig in alle grotere openbare sauna’s die over een soort café of restaurant beschikken, alwaar er lichte maaltijden en drankjes geserveerd worden.
 • Draag verder geschikt schoeisel, zoals slippers. Dit is ook bijzonder handig om tussen de sauna sessies door te dragen. Laat ze echter wel buiten de saunadeur, voordat jij hier naar binnen gaat!

Nuttige etiquette regels voor de sauna

Afgezien van de allerbelangrijkste regel om je geheel te ontbloten voordat je een saunaruimte binnen gaat, zijn er nog wel een aantal andere dingen waar je op zou moet letten.

 • Wanneer jij zelf een saunaruimte binnenstapt, moet je de deur ervan heel snel openen en sluiten. Het is namelijk bijzonder belangrijk dat de warmte binnen deze sauna vast wordt gehouden.
 • Sauna’s zijn bovendien toevluchtsoorden voor ontspanning, dus luide gesprekken voeren is een absolute no-no!
 • Je dient je trouwens ook altijd voor iedere sauna sessie te douchen. Droog je lichaam vervolgens grondig met een handdoek af voordat jij de sauna ingaat. Je moet daarna ook altijd op een handdoek gaan zitten!

Het te gebruiken opgietmiddel

Gebruik indien mogelijk een uniek opgietmiddel. Want door het juiste opgietmiddel voor de sauna te gebruiken, verwen je jouw lichaam en geest immers nog meer in dit bijzondere moment van pure ontspanning.

 • Berk is in veel traditionele Finse sauna’s de meest gebruikte geur. Deze essentiële olie biedt dan ook een breed scala aan gezondheidsvoordelen. Waaronder onder meer de preventie van bacteriën en schimmels, de vermindering van pijn en een verbeterde bloedsomloop.
 • Eucalyptus heeft ook een aangename geur die bij het doden van allerlei ziektekiemen en bacteriën in de lucht helpt. Eucalyptusolie helpt eveneens bij ademhalingsproblemen. Het helpt bij een snellere genezing bij wondjes en verzacht deze tegelijkertijd.
 • Een essentiële olie van pepermunt of menthol is daarentegen een stimulerend middel en geeft je energie. Gebruik het vooral in de ochtend voor als je moeite hebt om wakker te worden, om zo via een saunabad de zintuigen te prikkelen. Het is tevens een perfecte natuurlijke remedie voor diverse maagaandoeningen. De verkoelende eigenschappen van deze olie zorgt absoluut voor een echt verkwikkende saunasessie.

Andere interessante tips

 • Een warm voetbad tussen jouw saunasessies door kan je bij het transpiratie proces helpen.
 • Je lichaam heeft eveneens veel zuurstof tussen elke saunasessie nodig. Een korte wandeling in de frisse buitenlucht zal jouw ademhalingssysteem daarom vlot weer revitaliseren.
 • Drink niets tussen de saunasessies door, aangezien dit het uitscheidingsproces verstoort. Want de transpiratie zal dan rechtstreeks vanuit het maagdarmkanaal afgevoerd worden, in plaats van uit de lichaamsweefsels.
 • Na jouw allerlaatste saunasessie van de dag moet je echter wel veel mineraalwater, isotone drankjes of vruchtensappen drinken. Alcohol, energiedrankjes of koffie drinken is uiteraard uit den boze!

Forever young!

Nu weet je hoe je een sauna het beste volgens haar etiquette regels kunt bezoeken. En doe dit ook het liefst behoorlijk regelmatig. De droge hitte opent namelijk de poriën van jouw huid en helpt evenzo onzuiverheden en dode huidcellen af te voeren. Wie wil er nou ook niet ‘forever young’ blijven!